Volg de ontwikkelingen van Robin
Geschreven door: Dewi Deijle
Bericht van 5 februari 2022
Op 1 februari 2022 heeft Robin een telefonisch gesprek gehad met de WMO coördinator van de gemeente Purmerend. Hij had namelijk een klacht ingediend over de wijze waarop met hem is omgegaan: van het kastje naar de muur gestuurd. De coördinator vond het hele gebeuren en situatie erg naar en leefde met Robin mee. Uiteraard koopt Robin daar niks voor. Hij gaf te kennen dat deze schrijnende situatie niet op zichzelf staat. Hij voelt zich in de kou gezet door de gemeente Purmerend, die officieel een zorgplicht heeft naar de kwetsbare groep inwoners zoals hijzelf.
De coördinator was niet van alle informatie op de hoogte. Jammer dat zij zich dus niet heeft verdiept in Robin zijn situatie, en allerlei vragen stelde welke reeds bekend zijn in zijn uitgebreide dossier.
Ze vroeg onder andere informatie over zijn dagelijkse overlevingsperikelen, over zijn zoontje, de inschrijving m.b.t. woningzoekenden en kanalen, als ook de afwijzing door het AOP, hulp via Club Welzijn, stichting Mee, SMD en alle andere organisaties welke eventueel iets kunnen betekenen. Iedere organisatie met zijn eigen voorwaarden en regels met betrekking tot eventuele ondersteuning.
Ze was erg onder de indruk dat zijn hulplijnen zo divers en diep waren en dat hij directe lijnen heeft met enkele politieke partijen in de gemeente. Echter, concreet komt Robin niet verder.
Robin had gehoopt dat hij uitzicht had op een tijdelijke woning aan de Verzetslaan in Purmerend Zuid, maar de coördinator gaf aan dat het uiterst moeilijk is om momenteel toezeggingen te kunnen doen omdat er zoveel woningzoekenden zijn. Verder kon ze niets doen voor Robin.
Robin ziet zijn zoontje nu slechts eens per twee maanden. Als hij een goedkope hotelaanbieding kan vinden tenminste, aangezien hij geen onderdak meer kan vinden in Purmerend en zijn sociale netwerk steeds kleiner wordt. De radius van zijn scootmobiel is wel erg prettig en geeft hem iets meer armslag om verder te kunnen rijden voor onderdak. Helaas wel in zijn gedachten houdend dat hij in de omgeving van Purmerend moet blijven als hij zijn zoontje weer wil kunnen zien. Hierdoor zwerft Robin in de regio's Zuid Holland, Noord Holland en West-Friesland met indien noodzakelijk een overnachting in Brabant of Limburg. Niet een hele fijne extra belasting voor zijn fysieke belastbaarheid. Zijn lichaam raakt op, zijn lichamelijke klachten nemen toe. Door de wisselende adressen kan Robin momenteel geen fysiotherapie/massages ondergaan en zijn zijn behandelingen gestagneerd.
Robin zijn eis richting de coördinator was een overleg met haar leidinggevende, die de komende week terugkomt van vakantie en dan door te spreken welke opties zij kan bieden voor zijn situatie.
Het is dus weer afwachten op de uitkomst van dit gesprek en officiële afhandeling van zijn klacht.
Robin zal doorstrijden. Wordt vervolgd....
Bericht van 9 november 2021
Wat een geweldig nieuws! Na de uitzending in het RTL Nieuws op 1 oktober 2021 heeft Robin veel reacties gekregen, als ook van een hele gulle gever die gisteren haar scootmobiel aan hem heeft geschonken. Ontroerend! Bekijk hier het nieuwsitem van 8 november 2021: Robin krijgt scootmobiel van RTL Nieuws-kijker: 'Geweldig zeg'."
Robin hoeft zich dus niet meer druk te maken over de eisen die aan hem worden gesteld in verband met de scootmobiel die hij vanuit de Wmo in bruikleen had. Hij heeft echter nog niks vernomen van de gemeente en instanties en blijft hij vooralsnog dakloos. Hij is nu bezig om zich voor te bereiden op de winter die hij moet doorkomen. Zijn kennissenkring wordt momenteel steeds kleiner en hij is bang voor de komende periode en de wintermaanden. De feestdagen komen er ook aan. Hij reageert telkens op aangeboden woningen via Woonmatch Waterland maar hij eindigt telkens op de 400e plek of iets dergelijks. Hij is redelijk wanhopig aan het worden. Hij hoopt nog steeds op een spoedige oplossing maar helaas krijgt hij van de gemeente zelf weinig tot geen ondersteuning. Een briefadres in Purmerend, waar hij wil/moet blijven wonen in verband met zijn zoontje, heeft hij inmiddels gelukkig wel.
Dit verhaal is nog lang niet af, helaas.
Bericht van 1 oktober 2021
Het verhaal van Robin is aangrijpend en laat zien dat de woningcrisis er wederom een slachtoffer bij heeft. Daarom ben ik in de pen geklommen en heb enkele partijen aangeschreven, niet alleen politieke partijen maar ook de media. RTL Nieuws heeft er vervolgens op een uitgebreide manier aandacht aan geschonken. Lees hier het verhaal van Robin, die sinds kort zwervend met zijn scootmobiel door het leven gaat. Op 1 oktober 2021 om 18:00 kort en om 19:30 is het item uitgebreider in het RTL Nieuws gekomen.
De reactie van de gemeente is natuurlijk erg simpel: “De gemeente laat weten dat als een persoon een nieuw huis vindt, er gesproken kan worden over het meenemen van zijn scootmobiel.”
Dat is nou juist het probleem, Robin zal eerst een betaalbare woning moeten vinden. En als hij in een andere gemeente komt te wonen, wat gezien zijn omstandigheden niet wenselijk is, moet die eerst nog beoordelen of de scootmobiel overgenomen kan worden. Kortom, mijn citaat onderaan in het artikel blijft gewoon ongewijzigd.
RTL Nieuws, 1 oktober 2021: Gehandicapte Robin belandt op straat, dreigt scootmobiel kwijt te raken.
Goed dat er steeds meer aandacht aan wordt besteed, want helaas is Robin niet de enige in deze woningcrisis! Om 18:00 en 19:30 tevens een item op tv.
Bericht van 29 augustus 2021
Dat was even schrikken voor Robin de Jong toen het tijdelijke huurcontract van zijn zelfstandige huurwoning - overigens op rechtsgeldige wijze - werd opgezegd. Robin heeft uiteraard uitgezocht wat zijn juridische (on)mogelijkheden zijn, maar helaas kan hij niet anders dan accepteren dat hij een ander onderkomen moet zoeken. En daar beginnen voor hem de problemen.
Het zal namelijk nog wel een paar jaar duren voordat Robin in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Hij staat sinds zijn scheiding een paar jaar geleden ingeschreven als woningzoekende. De gemeente Purmerend heeft al te kennen gegeven dat hij niet in aanmerking komt voor sociale huurwoning met urgentie, omdat het in zijn situatie gaat om een tijdelijke huurovereenkomst die binnenkort afloopt. Zijn medische situatie is ook niet voldoende ernstig om in aanmerking te komen voor urgentie. Toen hij de gemeente Purmerend zijn situatie uitlegde, kreeg hij enkel te horen; helaas, de gemeente kan u niet helpen, u bent kansloos! Als Robin dan toch een urgentieaanvraag wil doen, dan moet hij daarvoor betalen.
De woningcrisis heeft er dus weer een slachtoffer bij!
Nog herstellende van kanker
Hij staat onder strenge supervisie van de oncoloog en moet periodiek op controle komen. Herstel zit op de goede weg maar hij heeft helaas een enorme terugval door de stress die hij nu ervaart als gevolg van deze situatie waarin hij ineens in is beland. Hij gaat nu flink over zijn belastbaarheid heen en heeft ook weer medicatie nodig. Door zijn medische toestand wordt een succesvolle zoektocht naar een nieuwe betaalbare huurwoning extra bemoeilijkt.
Een sociaal netwerk heeft een beperkte functie
Een sociaal netwerk in Purmerend heeft Robin verder niet. En al had hij die, dan betekent dat niet meteen dat hij zomaar even bij iemand kan inwonen. Niet iedereen heeft ruimte of staat er voor open om iemand in huis te nemen. Het is natuurlijk ook geen duurzame oplossing. Maar zelfs als het gaat om tijdelijk ergens logeren, is het lastig. Vooral als het om wisselende locaties gaat. Robin kan bijvoorbeeld moeilijk traplopen en hij moet ook zijn scootmobiel kunnen stallen.
Hij heeft wel enkele kennissen/vrienden verder buiten Purmerend, maar hiervoor geldt hetzelfde. Een sociaal netwerk hebben betekent niet meteen bij iemand kunnen inwonen. Iemand in huis nemen betekent ook het opgeven van privacy, en het kan voor beide partijen ook nog eens (nadelige) gevolgen hebben voor het recht op een eventuele uitkering, toeslagen, gemeentelijke belastingen, en andere voorzieningen.
Overigens, zo even naar een andere gemeente in Nederland verhuizen, dat is ook niet wenselijk. Robin heeft op grond van de WMO recht op thuishulp en een scootmobiel. Die voorzieningen verliest hij als hij noodgedwongen in een andere gemeente moet gaan wonen. Hij moet deze voorzieningen dan elders opnieuw aanvragen, maar zo makkelijk is dat niet. Nota bene is hij in die tussentijd afhankelijk van zijn scootmobiel. Anders komt hij helemaal nergens meer.
Robin heeft ook nog een zoontje van acht jaar die om de week bij hem komt. In het ouderschapsconvenant staat dat hij in of binnen een straal van 15 kilometer van Purmerend moet blijven wonen. Eventueel kan dit notarieel aangepast worden, maar het is voor vader en zoon niet wenselijk als de afstand tussen hen nog groter wordt. Nota bene haalt Robin hem om de week van school.
En ja, bij instanties als het Leger des Heils of crisisopvang, is het gezien zijn medische gesteldheid een duidelijke No-Go! Anti-kraak huren is ook zeker niet eenvoudig om dezelfde reden, maar ook vanwege de voorwaarden die worden gesteld.
Tussen wal en schip
Robin heeft een WIA-uitkering. Gelukkig kan hij daar redelijk van rondkomen omdat hij een goed inkomen had voordat hij ziek werd. Helaas is het wel zo dat de uitkering echt niet voldoende is om een woning in de particuliere sector te huren. De huurprijzen zijn echt Sky high! En dan moet hij zijn vaste lasten nog betalen.
Robin kan een maximale huur van € 1.000,- betalen. Problemen kunnen zijn dat een huurbaas niet de voorkeur geniet voor een huurder met een uitkering. Er geldt ook vaak de eis dat je drie of soms vier keer de huurprijs als nettosalaris moet hebben. Huurwoningen (incl. GWL) zijn doorgaans duurder. Tenzij je een studentenkamer huurt, maar dat doe je op een bepaalde leeftijd (veertiger) ook niet zomaar even, en gezien de fysieke situatie van Robin is dit ook niet echt een passende oplossing voor op de langere termijn.
Ik ken Robin omdat ik hem enkele keren heb geadviseerd als hij met vragen rondliep rondom zijn WIA-uitkering. Maar toen hij enkele weken geleden zijn wooncrisis-probleem bij mij voorlegde dacht ik meteen: dit wordt een lastige. Ik heb hem nog geadviseerd met betrekking tot het aanvragen van urgentie of een andere regeling via de WMO, maar tevergeefs. Hij moet helaas aansluiten bij heel veel andere woningzoekers in Nederland voor wie een betaalbare woning onbereikbaar is. Als juriste kan ik hem verder ook niet helpen met dit probleem, ik kan alleen maar machteloos toekijken. Het is een maatschappelijke kwestie waar hopelijk eens een keer een doorbraak in komt in de politiek. De SP heeft een campagne lopen over de wooncrisis. Robin zal daar zijn verhaal ook neerleggen, maar helaas zal hem dat niet op korte termijn helpen.
Helaas reikt de zorgplicht van gemeenten in Nederland niet zo ver als het gaat om woningzoekenden. Robin nodigt de gemeente Purmerend echter nog wel uit om nogmaals samen met hem te kijken naar zijn situatie. Hij zou op zich ook blij zijn met een tijdelijke oplossing, maar wel een die passend is voor hem.
Wordt vervolgd, en hopelijk met een goed vervolg....
Lees hier het artikel van RTL Nieuws, Experts: gemeenten steeds strenger bij spoedaanvraag huurwoning, 29 augustus 2021.